A HeidelbergCement CO2-csökkentő célkitűzéseit tudományos alapon is elfogadták

Egy szigorú érvényesítési eljárást követően a HeidelbergCement 2030-ra vonatkozó, CO2 csökkentésre irányuló célkitűzései sikeresen megfeleltek a Science Based Targets initiative (SBTi) elnevezésű környezetvédelmi kezdeményezés követelményeinek.

Ez azt jelenti, hogy a HeidelbergCement a cement szektor első szereplője, amelyik megfelel a kezdeményezés által felállított kritériumoknak, és egy a mindössze kb. 200 vállalatnak világszerte, aki megszerezte ezt a tanúsítványt.

Az SBTi a legújabb klímavédelmi ismeretek tükrében, független módon értékeli és minősíti a vállalati emisszió-csökkentő politikákat. A vállalatok által felvállalt üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célkitűzések akkor számítanak „tudományos alapúnak”, ha megfelelnek a Párizsi Egyezményben leírt céloknak: a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, és az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása.

A HeidelbergCement CO2-csökkentő stratégiája a betont érintő, alulról felfelé irányuló intézkedéseken alapul, beleértve a gyártást és magukat a termékeket is. Ide tartozik az energiahatékonyság javítása és az alternatív alternatív tüzelőanyag-, valamint nyersanyaghasználat arányának folyamatos növelése folyamatos növelése. „A betonban megvan a potenciál arra, hogy a legfenntarthatóbb építőanyaggá váljon” – mondta Dr. Bernd Scheifele, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. „A célunk az, hogy legkésőbb 2050-re megvalósítsuk a tervünket, és létrehozzuk a szén-dioxid-mentes cementet. Az elkövetkező években jelentős fejlődést szeretnénk elérni ezen a téren, és az SBTi tanúsítványa egyértelmű jele a komoly elkötelezettségünknek.”

A HeidelbergCement SBTi által elfogadott célkitűzése az, hogy 15%-kal csökkentse a közvetlen (1. terület) üvegházhatású gázok kibocsátását minden tonna cement jellegű anyag után 2030-ig, a 2016-os alapévtől kezdődően. A HeidelbergCement ezen kívül a közvetett (2. terület) üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett is elkötelezett, ugyanebben az idősávban tonnánként 65%-os redukciót kíván elérni a cement jellegű anyagokkal kapcsolatban.1 Az SBTi által elfogadott célok egybevágnak a HeidelbergCement által korábban létrehozott 30%-os emisszió-csökkentés tervével is, amely az 1990 és a 2030 közötti időszakra vonatkozik. A HeidelbergCement mára már 20%-os csökkenést ért el, és vezető pozícióban van a szén-dioxid megkötésére és felhasználására irányuló új technológiák létrehozásának területén, mint például a szén-dioxid rekarbonizációval való visszatérítése a cement és beton anyagciklusába.

1 A célhatárba beletartoznak a bioenergia használatával kapcsolatos biogén kibocsátások és eltávolítások.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország